Voorpagina › Forums › publieke gedachtewisseling › volks- of partijvertegenwoordiging? › volks- of partijvertegenwoordiging?
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 3 maanden, 1 week geleden door
Wim Lanfermeijer.
-
AuteurBerichten
-
-
Wim Lanfermeijer
SleutelbeheerderTerm ‘volksvertegenwoordiger’ is niet meer van deze tijd
De aanduiding ‘volksvertegenwoordiger’ klopt niet (meer). Alle volksvertegenwoordigingen zijn ingedeeld in en georganiseerd door politieke partijen. Politieke partijen zijn verenigingen met leden. Kiezers hebben niets te vertellen in politieke partijen, uitsluitend leden. Daarom gebruiken we de aanduiding die recht doet aan de feitelijke situatie: partijvertegenwoordigingen.Ik hoor graag jullie mening.
-
Zullen “partijen”, of op zijn minst “facties”, niet vanzelf ontstaan in elke vorm van “volksvertegenbwoordiging”?
-
Wim Lanfermeijer
SleutelbeheerderZeker maar in aanzienlijk lichtere mate. Bovendien zullen die per onderwerp wisselen, terwijl leden van politieke fracties in de regel lid blijven van dezelfde groepering (fractie). Ten derde zijn die gelegenheidsfracties geen politieke partijen.
-
Deze reactie is gewijzigd 4 maanden, 2 weken geleden door
Wim Lanfermeijer.
-
Deze reactie is gewijzigd 4 maanden, 2 weken geleden door
-
-
jan ensing
DeelnemerDe primaire taak moet zijn de kiezer die op je stemt te vertegenwoordigen, dus volksvertegenwoordiging.
Als mensen alleen hun partij vertegenwoordigen, slaan we de plank mis. Het moet gaan om de kiezer/het volk en de belofte van de gekozene voor die verkiezing. Als die belofte in een partij-samenwerking wordt gedaan, is dat niet los van de belofte aan de kiezer.-
Wim Lanfermeijer
SleutelbeheerderIn alle vriendelijkheid een veel te kort door de bocht beredenering Jan. Je kunt dat vertegenwoordigingsrecht alleen claimen als die kiezer daarmee instemt. Dat heeft de kiezer niet omdat hem die keuze nooit is voorgelegd. Bovendien kan bij verkiezingen niet anders dan op vertegenwoordigers van politieke partijen gekozen worden, terwijl slechts 3,2% lid is van een van die partijen. Als je dus kijkt naar een systeem waarbij de kiezer wel die keuze heeft, heeft 97% ervoor gekozen zich niet te laten vertegenwoordigen door een politieke partij. Als je dan in weerwil van de kiezer diezelfde kiezer oplegt dat anderen hem mogen vertegenwoordigen, hebben we een systeem waar zelfs Putin alleen nog maar van kan dromen, bij wijze van spreken. Verder is je volgende opmerking weliswaar volgens het boekje, maar al decennia niet meer volgens de realiteit. Natuurlijk vertegenwoordigen partijvertegenwoordigers de standpunten van hun partij en dat hoeft zeker geen algemeen landsbelang te zijn. Als je die redenatie probeert als realistisch aan te houden zou het niet mogelijk zijn dat we eenzelfde aantal meningen hebben als politieke partijen. Jouw redenatie volgend is er immers maar één landsbelang.
-
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.