Onze collectieve politieke amnesie en foute Nederlanders

Algemeen . column

28/11/2020

opinie

door: Wim Lanfermeijer (WHD kernlid)

Drie van de allergrootste gevaren voor een democratie zijn onverschilligheid, de ‘tegenstem’ en het abnormale normaliseren.
Extreem-rechts probeert constant -en niet zonder succes- abnormaliteit salonfähig te maken.  Waarvoor Janmaat ooit voor de rechter moest verschijnen, halen we nu onze schouders vragend op. En die glijdende schaal lijkt vooralsnog grenzeloos.
Na Janmaat werden we getrakteerd op Fortuyn. Wilders dacht, dat kan ik een stuk beter. Hij mocht weliswaar door zijn nog extremere standpunten voor het hekje verschijnen, maar veel meer dan een rechterlijke vingertik werd het niet. Was Wilders nog racistisch, Baudet overtroefde hem door introductie van het semi-fascisme in Nederland. Annabel Nanninga (FvD) heeft zonder strafvervolging in 2017 diverse teksten, waaronder “ik geef gas als ik een jood zie; old habits never die”, straffeloos in de wereld kunnen slingeren.

Zojuist was er op NPO1 een discussie onder leiding van Margreet Spijker. Aanwezig waren een rechtse heren Roderick Veelo (Telegraaf) en Sonny Spek (ex-FvD’er en politicus).

De heren stelden vast dat er een enorm gat op rechts is ontstaan, nu FvD suïcidaal blijkt.
Dat is een verdraaiing van de werkelijkheid. Er is op rechts helemaal geen (enorm) gat. Alsof VVD, CDA, PVV en nog wat klein liberaal grut, zoals DENK en 50PLUS, links zijn. Wel ten opzichte van FvD, daarbij vergeleken is alles links, maar de VVD is toch echt een onvervalste rechts-conservatieve partij. Dat zij na twaalf jaar regeren erachter komen dat hun neoliberale weg doodlopend is, maakt de VVD nog niet links of progressief. Je beginselen loslaten is overvragen; realiteit of niet.

Waar wel een gat is, is op extreem-rechts. Maar dat is wat anders. Mevrouw Spijker corrigeerde de heren niet, zodat die vrij baan kregen om hun onjuiste beeld te verspreiden. Daar zit altijd het gevaar bij dit soort partijen. Daar waar Wilders nog met open vizier strijdt, doen extreem-rechtse bewegingen dat veelal onderhuids, stiekem. Op Facebook bestaan groepen met mooie namen, zoals Vrij Zinnige Denkers enz. die onderhuidse FvD-clubjes blijken te zijn. Allemaal stiekem.

foute Nederlanders
Na de oorlog noemden we mensen die Mussert met zijn NSB steunden, “foute Nederlanders”. Sonny Spek is zo’n foute Nederlander. Dat hij na voortschrijdend inzicht vorig jaar al zijn lidmaatschap van FvD heeft opgezegd, verandert daar niets aan. Zeker voor een politicoloog moet je in staat zijn vooraf in te zien bij welke club je je aansluit. Bij FvD is er nooit enige twijfel geweest over de semi-fascistische sympathieën. Als je al die signalen, interviews en berichten hebt gemist, pakweg drie, vier jaar geleden bij de oprichting en opkomst, heb je onder een steen geleefd. Voor een politicoloog ben je dan dubbel fout.

We zouden om te beginnen open en eerlijk moeten zijn in de communicatie; er zijn nu eenmaal (veel te veel) mensen die de wetten van de mediacratie volgen in plaats van de ratio. Foute lieden, zoals Baudet, maken handig en sluw gebruik van die electorale omissie.

hellend vlak: het abnormale wordt normaal
Op extreem-rechts is inderdaad nu een gat. Als FvD wegvalt, is er geen nationaal-populistische stroming meer. Maar de geschiedenis leert ons dat dat weer opgevuld wordt. Is het niet door Baudet zelf, dan wel weer door een andere narcist, avonturier, (semi-)fascist, nitwit, showfiguur of volksmenner. Het gevaar is het hellend vlak: het wordt iedere keer een tandje erger. Dat proces is een sluimerend acceptatieproces. Het abnormale wordt normaal. De opvolgers kunnen we bedenken: Willem Engel of, de mafkees der maffen, Robert Jensen. Hoe mallotiger, hoe leuker, hoe aantrekkelijker, is de nieuwe norm.

Treurig maar waar, we leren niet. Kiezers lijden massaal aan collectieve amnesie. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd hem te herhalen. Zelfs zestig miljoen doden, het geschatte aantal WOII-slachtoffers als gevolg van extreem-rechts, op je ideologische geweten als je daar wéér op stemt, weerhoudt hele volksstammen er niet van (wederom) voor fout of foute Nederlanders te kiezen. Heel normaal? Ik dacht van niet.

 

zie ook: democratie

Deel dit artikel:

Geef een reactie