dierenrechten . schoon en duurzaam
schoon en duurzaam
De nood aan meer hernieuwbare energie bracht Adolf Goetzberger en Armin Zastrow in 1981 op het idee om het telen van groenten en fruit te combineren met zonnepanelen. In 2020 plaatsten onderzoekers van de KU Leuven voor het eerst in België zonnepanelen in de boomgaard van een perenteler in Bierbeek. Kennelijk is er voor efficiënte en schone oplossingen erg veel tijd nodig.
Groene stroom is nodig om de klimaatverandering af te remmen terwijl landbouwgronden te schaars zijn om ze op te offeren aan de productie van energie. Sociaal & Groen wil, samen met landbouworganisaties, investeren in deze vergroening en verduurzaming van de landbouw.
Minder dan 1% nodig
De meest productieve plekken op aarde voor zonne-energie zijn landbouwgronden, beweert een recente studie van Oregon State University (OSU).
De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, stelt vast dat als minder dan 1% van de landbouwgrond zou worden omgezet in zonnepanelen, dit voldoende zou zijn om aan de wereldwijde vraag naar elektrische energie te voldoen. Het concept van de gezamenlijke ontwikkeling van hetzelfde stuk land voor zowel fotovoltaïsche zonne-energie als conventionele landbouw staat bekend als agrivoltaics (agrivoltaïsche landbouw).
“Onze resultaten geven aan dat er een enorm potentieel is voor zonne-energie en landbouw om samen te werken om betrouwbare energie te leveren”, zegt auteur Chad Higgins, een universitair hoofddocent aan het College of Agricultural Sciences van OSU. De resultaten hebben gevolgen voor de huidige praktijk van het bouwen van grote zonnepanelen in woestijnen, zegt Higgins.
“Zonnepanelen zijn kieskeurig“, legt hij uit. Hun efficiëntie neemt af naarmate de panelen warmer worden. Dat kale land is heter. De productiviteit van zonnepanelen op woestijngrond is daardoor lager dan zou kunnen per hectare, waarmee gezegd is dat deze techniek uitstekend in Nederland toepasbaar is.
”Agrivoltaïsche systemen tonen aan dat landbouwgrond multi-inzetbaar kan zijn, en ze dragen bij aan de transitie naar een groenere en duurzamere wereld”
Praktische realisatie agrivoltaïsche landbouw
De zonnepanelen werden in Bierbeek in de vorm van een zadeldak van ongeveer twee meter breed boven de bomen geplaatst. Zo beschermen ze de vruchten tegen de zon en kunnen ze de wind trotseren. Doordat de panelen gedeeltelijk transparant zijn, laten ze zonlicht door.
Metingen wijzen op de voordelen van deze techniek. Het fruit wordt beschermd tegen te koude nachten terwijl tijdens te warme periodes de temperatuur wordt getemperd. Alhoewel het opwekken van elektriciteit financieel interessanter is dan het telen van peren, blijft de wereld behoefte hebben aan voedsel.
Tevens deeloplossing voor dierenmishandeling (w.o. in Oostvaardersplassen)
Deze techniek zou mooi gekoppeld kunnen worden met de Sociaal & Groen opvatting, dat weidedieren hun natuurlijke beschuttingsmogelijkheden moeten hebben, dat in de Oostvaardersplassen ontbreekt, waardoor deze dieren in hete zomers de hele dag in de brandende zon moeten staan en in guur winterweer blootgesteld zijn aan ijzige kou, waardoor ze letterlijk doodvriezen.
Sociaal & Groen steunt de opvatting van “Wakker dier”, de organisatie die constant wijst op de dieronvriendelijke wijze waarop weidedieren zijn blootgesteld aan weer en zon. Onze zomers worden steeds warmer en dat is slecht nieuws voor de dieren in de vee-industrie. Want op een hete dag kunnen zij geen kant op. Opgesloten in een wei zonder schaduw, een potdichte schuur of een bloedhete vrachtwagen. Hijgend. Kwijlend. Trillend. Soms tot ze er dood bij neervallen.
Higgins publiceerde eerder onderzoek dat aantoont dat zonnepanelen de landbouwproductie op droge, niet-geïrrigeerde landbouwgrond verhogen. Die resultaten gaven aan dat het plaatsen van zonnepanelen op weilanden of landbouwvelden de oogstopbrengst verhogen. Naast de schaduwplekken voor dieren levert het dus ook meer grasvelden op.
meer info: https://nl.qaz.wiki/wiki/Agrivoltaic