Coalitiemodel afschaffen: nieuwe manier van kabinetsvorming

Het huidige coalitiesysteem kent vele problemen zoals lange en moeilijke formaties; die politiek vindt voor een groot deel plaats achter gesloten deuren. Partijen stemmen voor de verkiezingen anders dan daarna en dan ze beloofd hebben en het debat in de Tweede Kamer wordt voor een deel inhouds- of zinloos.

Het voordeel van ondemocratische regeringen is dat ze duidelijk weten wat ze willen: aan de macht blijven.

André Frossard

In Nederland en België hebben wij inmiddels het Vivaldi-coalitiesysteem: het duurt zeker vier jaargetijden voordat we een nieuwe regering hebben. 

Wim Lanfermeijer

Als de regering de mening van het volk niet bevalt, moeten ze maar een ander volk kiezen.

Bertolt Brecht

 

cartoon: Frank Muntjewerf

afschaffen coalitiesysteem
democratie

 

korte versie

Ministers (waaronder de minister-president) worden voortaan per post door de Tweede Kamer gekozen. Iedereen kan in principe kandideren, bewindslieden hoeven geen vertegenwoordiger van een partij meer te zijn. Voor ieder voorstel dient een meerderheid in de Kamer te zijn. Die wisselt dus per voorstel.

 

 

gerelateerde info: Het coalitie-oppositie denken heeft alleen maar nadelen.

7 gedachten aan “Coalitiesysteem afschaffen”

 1. Ik zie een paar hiaten, die eenvoudig zijn op te lossen. als elke partij kan nomineren, stemt elke partij op de eigen kandidaat en wint de grootste partij altijd. Dus er moet een 50% minimum komen voor een verkiezing.
  Verder moet de stemming gehouden worden niet te lang na de installatie vd kamer. Anders kunnen partijen alsnog afspraken maken over portefeuilles etc.
  En ik heb er een voorkeur voor dat de genomineerden voor een plaats in het kabinet, niet uit de kamer zelf komen. Wie gekozen is, gaat vertegenwoordigen.
  Geen lijsttrekkers die vooraf azen op het PM-schap. En in dat kader wil ik ook voorstellen dat partijen hun kandidaten voor het kabinet moeten nomineren voor de verkiezingen, om handjeklap erna te voorkomen en helderheid voor de kiezer te geven.

  1. Dat zijn denk ik erg nuttige aan/invullingen! Ik zal eens gaan kijken, en afstemmen of we dat in een volgende versie gewoon mee kunnen nemen. Indien ja, dan zie de dat boven vanzelf een keer veranderen. Deze reactie laten we natuurlijk staan.

   Inhoudelijk wel dit: het zou in een ander geval ook kunnen dat verkiezingen niet noodzakelijk meteen moeten leiden tot het wijzigen van een bewindspersoon. Iemand die goed werkt zou gewoon kunnen blijven zitten. In dat geval zou de verkiezing van de bewindspersoon dus juist niet meteen op de verkiezing moeten volgen. Dit punt staat verder nog open.

Geef een reactie