Waarom Rutte de plank volledig misslaat als hij het over toenemend antisemitisme in Nederland heeft.

column

29/03/2024

 

Het gaat de verkeerde kant op met antisemitisme in Nederland, vind demissionair premier Rutte.
“Ik maak me grote zorgen dat mensen met een Joodse achtergrond op dit moment worden lastiggevallen vanwege die achtergrond en vanwege de situatie in Israël”, zei Rutte volgens de NOS (https://tinyurl.com/2desxpf9). “Daar heeft die persoon niets mee te maken”.
Hij heeft helemaal gelijk. Een moeder in Amstelveen wordt belaagd omdat haar dochter dient in het Israëlische leger. Lenny Kuhrs optreden wordt verstoord en krijgt verwensingen naar haar toe geslingerd.
Niet fraai inderdaad. Helpt de Palestijnse zaak totaal niet.
Volgens Rutte ligt het niet aan hem. De maatschappij is nu aan zet. Volgens de minister-president is niet zozeer de vraag wat ‘Den Haag’ hiertegen doet, maar moet de samenleving het “collectief met elkaar oppakken”.

Ik ben een van de vele mensen die inderdaad vinden dat het de verkeerde kant opgaat met het antisemitisme. Maar ik – en velen met mij – bedoelen daar iets totaal anders mee.

 1. Wat er verkeerd gaat met antisemitisme is niet dat er te weinig of te veel van is, maar dat er een hoofdprobleem van wordt gemaakt, terwijl het echte
  onderliggende probleem de situatie in Gaza is. Door dat weg te moffelen,
  creëer je een nepdiscussie.
 2. Wat verkeerd gaat, is dat de roep tegen antisemitisme niet gepaard gaat met een oproep tegen genocide.
 3. Wat verkeerd gaat, is dat al dan niet verstandige uitingen van antizionisme
  impliciet gelijkgesteld worden aan antisemitisme.
 4. Wat verkeerd gaat, is dat het onderdeel van het NOS Journaal dat bericht over vernederende TikTok-filmpjes van Israëlische soldaten een Israëlische
  psycholoog aan het woord laat die deze wandaden bagatelliseert.

Wat verkeerd gaat, is dat Rutte zegt dat ‘Den Haag’ nu niet aan zet is. Want
wat er in de maatschappij gebeurt, wordt nu juist door Den Haag veroorzaakt.

– Het is de overheid die F-35 onderdelen wil leveren aan Israël, terwijl de rechter gezegd heeft dat niet mag, omdat Israël de wapens gebruikt tegen de inwoners van Gaza.
– Het is de overheid die meedoet aan het uitnodigen van Herzog, de president van Israël bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.
– Het is de Tweede Kamer die in een spagaat valt bij het Lenny Kuhr-incident en gelijk een antisemitisme-verklaring opstelt, maar verder stil is.
– Het is de overheid die Israël blijft steunen, terwijl berichten van verwoesting, uithongering, verkrachting en nodeloos geweld ons overspoelen.

Dat is wat verkeerd gaat, Mark Rutte, en jij voert deze binnenlandse propaganda aan.
Als het antisemitisme inderdaad erger geworden is in Nederland dan komt dat zeker ook door jouw beleid en door de dingen die je zegt.
Wees eerlijk. Spreek de waarheid over Gaza. Zeg Israël de wacht aan. En laat het niet aan je opvolger over 30 jaar om excuses aan te bieden voor de betrokkenheid van Nederland bij een massamoord.
Uiteindelijk dient dit ook de Joodse zaak.

Deel dit artikel:

Geef een reactie