Sociaal & Groen in 2022 en 2023

 

Ik wens iedereen waardering en gelijkwaardigheid,
en vooral een knuffel op z’n tijd.

Algemeen

31/12/2022

“Ik zou graag een diepvriezertje willen hebben”, schreef Liza mij. Op leeftijd, geen familie of kinderen. Eenzaam, gezondheidsproblemen en arm. Ze leeft van de groeiende voedselbank waar ze elke veertien dagen mag foerageren maar ze kan het eten niet kwijt in haar kleine vriesvakje van haar kleine koelkastje, zodat na een aantal dagen haar eten gaat bederven.

Ik zie een tv-docu over schatrijke mensen. Een voetbalvrouw die voor 920.000 euro aan kleding, sieraden, schoenen en een tas draagt en met bijna een miljoen aan en om haar lijf gaat shoppen om nog meer overbodige prullaria te kopen.

Zo kan ik ieder jaar beginnen als ik een stukje schrijf over het afgelopen jaar. En ik blijf dat ook doen, want dit absurde onrecht is wat mij motiveert. De wereld verbeteren. Een fatsoenlijk bestaan is een recht. Utopie? Ik ben ervan overtuigd dat het kan: een eerlijker welvaartsverdeling, een schone wereld, geen oorlogen en nog een heleboel foute zaken meer. Dat wil ieder weldenkend mens, maar het tegenovergestelde gebeurt. De mens heeft wijsheid, maar niet genoeg om het egoïsme te beteugelen.

Sociaal & Groen is er druk mee bezig. We hebben het meest actieve jaar achter de rug in ons – pakweg – achtjarige bestaan.
We zijn een officiële vereniging geworden, hebben onze eerste ledenvergadering gehouden en het kernteam stevig uitgebreid met uitstekende mensen.
We zijn een paar dagen op de hei gaan zitten en hebben onze zielen open op tafel gelegd. We hebben gedefinieerd wat ons motiveert, waar we naar toe willen en hoe.
We bouwen langzaam maar degelijk en goed afwegend. We zijn hopeloos genuanceerd.

Eén van de punten van onze democratische hervormingsvoorstellen is in 2022 dominant geworden. Actief als we zijn hebben we vele gesprekken gevoerd met burgemeesters, ambtenaren en wethouders over ons Burgerkamer/Derde Kamer-voorstel. Daar oogsten we opvallend veel lof mee. Voor het doordachte model, maar ook omdat het een passend antwoord is op de participatie-behoefte van deze turbulente tijd. In 2023 staan er alweer veel gesprekken gepland. Inmiddels hebben acht provincies Sociaal & Groen uitgenodigd voor een verkennend gesprek. Daar mag het kernteam trots op zijn.

Het komende jaar staat in het teken van een verdere uitbouw van ons team en bestuur. We gaan clusters vormen (vakteams) en verder nadenken over nieuwe innovatieve voorstellen. We publiceren ons boek over de Burgerkamer/Derde Kamer en starten nieuwe acties.

Ik wil iedereen bedanken die Sociaal & Groen een warm hart heeft toebedeeld en zal doen. Met name natuurlijk ons inspirerende en energieke team. Zeer bevredigend om met zoveel gemotiveerde idealisten te werken!
Ook dank aan onze leden en sympathisanten die in ons geloven en onze beweging steunen. Zonder jullie gewaardeerde steun kunnen we ons mooie werk niet voortzetten.

Ik wens iedereen waardering en gelijkwaardigheid,
en vooral een knuffel op z’n tijd.

De mens is een sociaal dier; alleen bestaan is niet bevredigend. Laten we omkijken naar elkaar. En de Liza’s niet vergeten.

See you in 2023.

Wim Lanfermeijer
voorzitter Sociaal & Groen

Deel dit artikel:

Geef een reactie