Het nieuwe kabinet is niet normaal

column

08/07/2024

 

Er trad onlangs een nieuw kabinet aan. En zo’n beetje iedereen maakt een heel grote fout. We doen met z’n allen of dit normaal is. Maar het is niet normaal. Ik bedoel dan niet dat de minister-president een niet-gekozen ambtenaar is of dat dit een zakenkabinet is.

We mogen dankbaar zijn dat Tweede Kamerleden tijdens deze formatieperiode de gelegenheid kregen beoogde ministers aan de tand te voelen. Het bleek al snel dat omvolking niet slechts retoriek was, maar dat we te maken hebben met diepgewortelde haat en angst voor de moslim en de vreemdeling in ons midden.

Natuurlijk hoorden we Faber haar woorden terugnemen. Maar dat getuigt van een strategie om het opruiende jargon van de PVV buiten de ministeries te houden. Geert gaat daar ondertussen gewoon mee door. Hij suggereerde dat hij bereid was zodanig te speechen op Keti Koti dat ze Bosma nog zouden missen. Ondertussen zegt beoogd minister Agema dat ze bij de PVV nog nooit een racist is tegengekomen. Het zijn altijd die racisten die niet weten dat ze dat zijn voor wie je uit moet kijken.

Het is niet normaal dat de koning op het bordes staat met fascisten. Ook al zijn het woorden inslikkende fascisten en zijn ze naar eigen zeggen niet extreem rechts.

Het is niet normaal dat VVD en NBC, ondanks alle goede bedoelingen, PVV legitimeren. ‘Het kon erger. Geert is tenminste geen premier geworden.’ Best! Maar het is niet normaal.

Het is niet normaal dat je op de NOS weinig ontzetting bemerkt. Dat er geen poging wordt gedaan om dit moment te duiden of te laten zien dat we hier te maken hebben met een keerpunt in onze parlementaire geschiedenis.

Wat? Een keerpunt in de geschiedenis van Nederland! De ideeën van de in de jaren 80 door iedereen verafschuwde Hans Janmaat worden nu onderschreven door de leiders van ons land! De PVV is niet normaal!

Waarom de PVV niet normaal is? O, moet ik dat nog uitleggen?

In een democratie heeft iedereen boven 18 jaar stemrecht. Iedereen, want iedereen is gelijk. Het idee van democratie is gestoeld op gelijkheid van alle deelnemers aan de samenleving.

Maar de PVV denkt daar anders over. De PVV ziet in moslims een bedreiging. Geert Wilders wil minder Marokkanen. Dat betekent letterlijk dat er een stel weg moeten. Dat betekent letterlijk dat er mensen zijn, die nu deel uitmaken van de maatschappij, die van hem op mogen rotten. Ze zijn minder waard. Ze zijn niet gelijk.

Maar hoe komt de PVV aan de macht? Democratisch. Door gebruik te maken van het principe dat iedereen gelijk is. Binnengekomen dankzij het gelijkheidsbeginsel, gaan ze straks handelen vanuit hun eigen principe dat niet iedereen gelijk is. En als je moslim bent en/of niet wit, hoor jij bij de mensen die minder gelijk zijn dan anderen.

We kennen het gezegde: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Maar vandaag is de gekte het nieuwe normaal geworden. Laten we vooral nooit toestaan dat het normaal wordt!

Deel dit artikel:

Geef een reactie