fascisme: terug van weggeweest

fascisme : stupid people
column . democratie

22/03/2021

Vrienden en kennissen beoordelen mij als ‘infoflegmatisch’: niet snel aan de kook, ik wil eerst onderzocht hebben waar wat vandaan komt en van wie. Dan moet het nog langs mijn kritische referentiekader en loop ik er nog een tijdje op te kauwen. Soms ‘overrelativerend’. Alhoewel geboren in Brabant, heb ik een noordelijke ‘dieselemotie’: het duurt wat langer, maar als ik eenmaal overtuigd ben, heb je Rambo nodig om het er weer uit te krijgen.
Dat stadium heb ik nu bereikt als het gaat om de vraag, of er sprake is van een sluimerend fascisme. We zitten erin.

de schuivende justitiële moraal

De gelijkenissen met de ontwikkelingen in de Weimar-republiek zijn verbluffend en angstaanjagend. Een goede graadmeter is de verschuiving die we waarnemen in Nederland in de justitiële moraal. Volgens emeritus hoogleraar politieke theorie Meindert Fennema werden in totaal zo’n 300 processen tegen Janmaat aangespannen. Dit leidde tot meerdere veroordelingen. Het ging om gerechtelijke procedures gevoerd om uitspraken die we nu dagelijks als vanzelfsprekend of gangbaar accepteren. Baudet en met name Nanninga doen zwaardere racistische uitspraken dan Janmaat. Ondanks de slachtoffers van Hitlers mislukte ‘putsch’  werd Hitler zelf coulant behandeld door de rechtbank, bemand door conservatieve rechters die waarschijnlijk sympathiek tegenover zijn denkbeelden stonden. Antisemiet Annabel Nanniga (FvD/JA21) heeft zeven antisemitische Tweets de wereld in geslingerd, waarvan er een luidde: “gas geven als je een jood ziet. Old habits never die.” Ook sprak ze in dat verband over ‘mooie ovens’, maar ook over ‘dobbernegers’, toen ze het over vluchtelingen had die verdronken. Geen officier van het OM die haar ter verantwoording riep. Het gevaar is een sluimerend monster, dat door de Baudets van deze wereld langzaam salonfähig wordt. En we tuinen er weer in, omdat het democratische systeem nog steeds niet aangepast is waardoor deze volksmenners keer op keer een podium krijgen. WHD – de enige partij die constant op dit gevaar wijst en die de noodzaak tot hervorming op de agenda plaatst – is nog kleiner dan een jonge mug in de woestijn.

twintig procent van parlement is semifascistisch

Het is onrealistisch te geloven dat opkomende semifascistische sympathieën onder de bevolking zouden stoppen bij de voordeur van rechtbanken. Natuurlijk sijpelt langzaam maar zeker het kwaad door in universiteiten (Cliteur), de media, onze scholen, de journalistiek en de politiek. Baudet, Wilders, Nanninga en Eerdmans hebben inmiddels 28 zetels. Twintig procent van ons parlement is nu in handen van hele foute lieden.
Kenmerkend voor het fascisme is de stiekeme cultuur. Fascisten hebben een morbide hang naar mystificatie. Daarvoor is een goede reden: verderfelijkheid moet niet opzichtig zijn. Dat stoot mensen af die niet met oogkleppen door het leven gaan, maar wel gevoelig zijn voor emotionele prikkels. De succesvol gebleken politiek van de verborgen agenda. Op social media zijn groepen actief waarvan geenszins duidelijk is dat genoemde ‘politici’ of hun bedrieglijke clubjes erachter schuil gaan. Ze vermommen zich onder aansprekende en verleidelijke namen en brengen hun boodschap in bedekte teksten. Ook ik trapte er een paar keer in en was in de veronderstelling met een discussieplatvorm of onschuldige belangengroep van doen te hebben. Het kostte niet eens zoveel speurwerk om erachter te komen dat ik in foute clubjes meedeed.
Bij zijn opkomst werd al snel duidelijk dat Baudet ging flirten met vertegenwoordigers en organisaties met extreem-rechtse opvattingen. Toen de NVU en Pegida zich aansloten bij FvD (die ze wijselijk ijlings wegens imagoschade heeft geweerd), was duidelijk dat het om een perfide  club ging. Deze twee organisaties zijn openlijk fascistisch/racistisch en FvD wil immers bedekken. De lachwekkende maar tegelijkertijd ernstige opmerkingen over een blank Europa, homeopathische verdunning en de  vermeend superieure intelligentie van witte mensen ten opzichte van mensen met een andere huidskleur, maken een vergelijking met het nationaalsocialisme evident.

geschiedenisles fascisme

Die Krise von 1929 wurde zur Wiege der faschistischen NSDAP. Aus Unzufriedenheit stimmten die Wähler erneut massenhaft für die extremistischen Parteien rechts und links vom politischen Spektrum, während das gemäßigte Zentrum ausgelöscht wurde. Die NSDAP kehrte mit 107 Sitzen ins Parlament zurück. In 1932, bei einer von vielen Wahlen in diesem Jahr, sicherten sie sich im August die höchste Anzahl von Sitzen im Parlament (230), obwohl Hitler bei den Präsidentschaftswahlen keine Mehrheit erhielt. Theoretisch könnte ein Mehrheitskabinett entweder von den Nazis oder von den Kommunisten gebildet werden. Die Teilnahme eines von ihnen an der Regierung wurde jedoch von Reichspräsident Von Hindenburg verhindert, er war von diesen Parteien angewidert, er mochte keine Seite. Darüber hinaus wollte Hitler nur dann an einem Kabinett teilnehmen, wenn er selbst Regierungschef (Kanzler) wurde. Im November fanden erneut Wahlen statt, bei denen die Nazis von 280 auf 196 Sitze fielen. Die anderen Parteien, Konservativen und Sozialisten, blieben jedoch stark gespalten.
.
Hieronder de ‘vertaling’:
.
De immigratie-, financiële- en coronacrisis vormden de bakermat voor het semifascistische FvD en JA21. De kiezers stemden weer uit onvrede op de extremistische partijen ter rechter zijde (FvD, JA21, PVV) met uitschieters naar (rechter en linker) flanken (Denk, BBB, BIJ1), terwijl centrum-links (PvdA, GL en CDA) werd gemarginaliseerd, op D66 na. FvD kwam met acht zetels terug in het parlement, JA21 met drie.
Er zou in theorie een meerderheidskabinet gevormd kunnen worden door de semifascisten, racisten, neoliberalen, klein rechts en CDA. Deelname aan de regering door FvD en PVV werd echter door minister-president Rutte verhinderd, die van beide kampen niets moet hebben. Bovendien wil Baudet alleen deelnemen aan een kabinet als hijzelf hierin premier zou worden (“ik heb qua zetels de grootste winst behaald, wij hebben eigenlijk de verkiezingen gewonnen”). De overige partijen, bleven sterk verdeeld.
.
De partij van Hitler is op democratische wijze in het parlement gekomen:
verkiezingen:                  percentage:        zetels +/-
4 mei 1924                            6,6                      32 (+32)
7 december 1924                3                           14 (-18)
20 mei 1928                         2,6                       12 (-2)
(toen kwam de crisis)
14 september 1930           18,25                  107 (+95)
31 juli 1932                          37,27                  230 (+123)
6 november 1932             33,09                  196 (-34)
(na intimidatie:)
5 maart 1933                      43,91                   288 (+92)

Tot zover de geschiedenis van het opkomend fascisme.

De intimidatie en de beïnvloeding gaan nu op een moderne, geraffineerde wijze. In zijn boek Mein Kampf verheerlijkt Hitler het Duitse volk en het fascisme. In de reclamespotjes van FvD verheerlijkt Baudet het Nederlandse volk (“de blanke Europeaan”). Hitler gebruikte daarvoor het Germaanse, Arische ras. Baudet roept op trots te zijn op onze geschiedenis, onze wetenschap en waarden. Op het eerste gezicht een onschuldige verwijzing naar onze geschiedenis, maar een nadere analyse verraadt onderhuids een regelrechte verheerlijking van het nationalisme. Qua methodiek geen haar anders dan de werkwijze van de NSDAP.

moderne intimidatie

De verkiezingen van 5 maart 1933 zijn de eerste waarbij intimidatie en manipulatie plaatsvonden.
Anno 2021 gebeurt dit op eigentijdse wijze. In al die semifascistische social media-groepen van Baudet of ultra-rechts is Vizier Op Links (VOL) een van de meest agressieve. Hun teksten:
“Vizier op links activisme: van onderwijs, rechtspraak en media tot de knokploegen van BLM en Antifa”. Verder valt te lezen: “Wat is Vizier Op Links?
Activistisch links heeft zich genesteld in de haarvaten van ons systeem: media, onderwijs, rechtspraak, overheid en bedrijfsleven. Er is duidelijk sprake van geïnstitutionaliseerd activisme.
Peter Siebelt noemde dit al de ‘spekkoek’ in zijn boek Eco Nostra: op verschillende maatschappelijke niveaus wordt gewerkt aan een gezamenlijk politiek programma: de bestuurlijke elite (universiteiten, de NPO, GroenLinks, D66, PvdA, SP), de NGO’s (Postcodeloterij, Milieudefensie, Vluchtelingenwerk), de knokploegen (Antifa), de actiegroepen (Black Lives Matter, KOZP) en de ondergrondse (Animal Liberation Front en vele anderen). Linkse activisten dragen niet alleen piercings of kortpittige kapsels, maar ook perskaarten, witte jassen, toga’s of stropdassen. Wat doet Vizier Op Links?
Wij zetten ons in om deze hegemonie te ontmaskeren en te doorbreken en ontzien daarbij niemand. Rechters, studenten, officieren, ambtenaren, docenten, journalisten, politici, bestuurders, vakbondsleden en alle overige maatschappelijke bloedgroepen.”

Dit is geen tekst van Joseph Goebbels, maar van een van de semi-fascistische groepjes in social media.

Goebbels en zijn propagandamachine speelden een heel belangrijke rol in de ‘coördinatie’ van de Duitse samenleving. In zijn ministerfunctie had hij alle macht over de media (pers, radio, reclame, films, etc.). Dit gaf hem de mogelijkheid om de journalisten en al hun publicaties onder staatscontrole te brengen. Alle journalisten, schrijvers en andere kunstenaars moesten zich laten registreren bij één van de ministerieafdelingen. FvD roept sinds maart 2019 leerlingen en andere betrokkenen in het onderwijs op om voorbeelden van ‘linkse indoctrinatie’ te melden bij de partij onder het meldpunt ‘geef je linkse leraar aan’.
Fascisme is totale controle. Goebbels hield op die manier iedereen die hem niet beviel onder controle en slaagde hij erin de Joden en politieke tegenstanders van elk openbaar forum uit te sluiten en geen invloed te laten uitoefenen op het Duitse publiek. Goebbels startte ook met de zuivering van de kunstwereld. Met zijn bekende Feuerrede in Berlijn op 10 mei 1933 werden duizenden boeken van Joodse, marxistische en andere subversieve (lees: kritische) schrijvers openbaar verbrand. Het aangeven van de Duitse nazi’s ging later verder: zelfs leerlingen op scholen werd bevolen hun ouders aan te geven bij de Nazi’s.
Baudet, opende in maart 2019 een ‘meldpunt indoctrinatie op scholen & universiteiten‘.
Historicus Joep Leerssen meent in de overwinningsretoriek van Baudet ‘neo fascisme‘ en ‘allemaal gedachtes die rechtstreeks uit sociaal-darwinisme van 1900 afkomstig zijn’ te ontwaren.
Geheel in stijl van de (semi-) fascistische onderhuidse machtspolitiek wil VOL niet bekendmaken wie er achter deze websites en social mediagroepen schuldgaat. VOL schrijft hierover: “Wie is Vizier Op Links?
Daar doen we nooit uitspraken over. Indymedia probeerde erachter te komen en kreeg de Indymedia-behandeling.”

Stiekemer kan het niet. Net zoals de bedreigingen en scheldpartijen van rechts op social media: altijd anoniem en/of onder fake-accounts.
stapje voor stapje verder
Een “Indymedia-behandeling” van FvD/VOL is een schanpaal-poging: mensen die bekend staan om hun linkse sympathieën worden met hun foto’s en privé-informatie gestigmatiseerd en geïntimideerd.
Op social media verschijnen berichten van mensen die van VOL een bericht in de brievenbus hebben ontvangen met de tekst:”Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van VOL.”
Historica en universitair docent Nadia Bouras gaat aangifte doen nadat zij zondag bij thuiskomst een sticker van actiegroep Vizier Op Links op haar deurpost vond.
Tijdens de ‘Nacht van de Lange Messen’ werd de eerste grote politieke zuivering binnen de NSDAP uitgevoerd. Bij FvD is dat gebeurd in de nacht van 20 november 2020: tijdens een dinertje in een bedrijfspand bij Tiel barstte de bom in de partijtop van FvD. Het was de aanleiding voor een ongekende machtsoorlog binnen de partij. Baudet elimineerde al zijn tegenstanders uit de partij. Het ondemocratisch gehalte van de partij die nota bene ‘democratie’ in zijn naam draagt bleek al eerder een wassen neus. Net zoals de NSDAP, die ook niets met het socialisme van doen had. What’s in the name?
Hitler werd in januari 1933 door de toenmalige rijkspresident van de Weimar-republiek, Paul von Hindenburg, (met tegenzin) benoemd tot rijkskanselier.
Nadat Hitler was aangesteld, dus langs legale, democratische weg, schafte hij langzaam de democratie af en integreerde verder het fascisme. Hij verbood de vrije pers.
Baudet heeft zich uitgelaten over zijn toekomstige werkwijze en relatie met de PVV. Hij stelt eerst links te willen vernietigen. Als die ‘klus geklaard is’ wil hij samenwerken met de PVV. De verschillen zijn volgens hem niet groot: “als we eenmaal de macht hebben, gaan we wel dimdammen over ditjes en datjes.” Net zoals onder Hitlers fascisme worden nu democratische instituties fors aangevallen: de pers, de rechtspraak, de universiteiten en de vrije publieke omroep. Net zoals Hitler wil ook Baudet de onwelgevallige pers een kopje kleiner maken. Welk een ironie: het is de vrije publieke pers die Baudet in het politieke zadel heeft geholpen. Ook hier gaat de gelijkenis op: misbruik van de democratie. In tegenstelling tot zijn kiezers hebben Baudet c.s. wel gekeken naar de geschiedenis en daaruit ‘op vermaledijde wijze lering hebben getrokken’.

 

jd220321

Deel dit artikel:

Geef een reactie