Er klopt helemaal niets van

column

18/03/2024

Er klopt niets van’, schreef een jongeman in een ingeschreven brief in de Volkskrant.
Hij beklaagde zich over onbegrijpelijke gang van zaken rondom de demonstratie tegen de komst van de president van Israël, Herzog, naar de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.
Verzet tegen Herzogs komst en tegen het support van de Nederlandse staat voor Israëls strijd tegen de Palestijnen in de Gazastrook is geen miskenning van wat er tijdens de holocaust gebeurd is. Het is juist een erkenning en herhaling van het ‘nooit weer’ dat er vanuit gaat.
Het is ook geen antisemitisme, zoals een filosoof durfde te beweren van mijn column (https://lnkd.in/ezk8giB6) over de komst van Herzog naar het museum. Het is juist een herinnering aan het feit dat gruweldaden nooit in het verleden gepleegd worden, maar in het heden.
En in Gaza gebeuren ze.

Het is een herinnering aan het feit dat antisemitisme een bepaalde vorm van onderdrukking is. Je bent tegen antisemitisme als je tegen onderdrukking bent. Je kunt alleen echt tegen antisemitisme zijn als je ook tegen de onderdrukking van Palestijnen bent.
Wat betekenen alle plechtige woorden, stemmige pakken en weggepinkte tranen als de opening van het holocaustmuseum wordt opgeluisterd door een representant van de slachtoffers van toen die ook een representant is van een staat die een minderheid zwaar onderdrukt?

Mensen hebben allerlei redenen om dat toch maar wel te doen:
‘Wij hebben de Joden zwaar onderdrukt in Europa en zijn deels medeplichtig.’ Maar, beste ootmoedige Europeaan, ontslaat je plicht om stil te staan bij je wandaden in het verleden dan om verantwoording te dragen in het heden?

‘De joden zijn het uitverkoren volk van God en hebben een streepje voor boven andere volken.’ Maar ben je dan vergeten, waarde gelovige, dat verkiezing theologisch gezien altijd in een context staat van dienstbaarheid aan anderen?
‘De staat Israël is een belangrijk Westers bruggenhoofd in de islamitische wereld en vanwege de pro-Israël lobby verlangt Amerika dat we Israël helpen.’ Maar, beste politicus, je weet toch inmiddels wel dat het te grabbel gooien van je morele maatstaven je uiteindelijk heel duur komt te staan?
‘Hamas begon en nu worden slachtoffers tot daders gemaakt.’ Maar is dit geen drogreden? Immers Hamas, hoe verwerpelijk ook, is juist het product van stelselmatige onderdrukking. De voormalige slachtoffers zijn helaas sinds 1948 ook daders. En het zijn gewone Palestijnen die nu omkomen en verhongeren.

Maar nee, Herzog was welkom. En hoewel de rechter het Nederland verbood om nog F-35 onderdelen aan Israël te leveren, besloot onze overheid om wegen te vinden deze uitspraak te omzeilen. En dat terwijl Nederland gewoon had kunnen berusten in de uitspraak.
Ik kan niet anders dan herhalen wat die jongen in de Volkskrant schreef: Er klopt helemaal niks van.

Deel dit artikel:

Geef een reactie