DE HOLOCAUST ALS WIJWATERKWAST

column

10/03/2024

Sacrale symbolen worden tegenwoordig zonder veel moeite gebruikt voor een cynische politiek van ontkenning en stuivertje wisselen. Waar de holocaust ons decennia eensgezind deed stilstaan bij de immensiteit van door mensen bedacht kwaad, wordt die nu onderdeel van een kwaadaardige retoriek.

Afgelopen zondag werd het Holocaustmuseum in Amsterdam geopend. De president van Israël, Herzog, was daarbij aanwezig. En dat had hij beter niet kunnen doen. Als Jood was hij welkom. Als president van Israël was hij dat niet.

Niet welkom, omdat hij staatshoofd is van een land dat een minderheid stelselmatig onderdrukt, wegpest en uitroeit. Maar vooral ook niet, omdat hij als mens van harte achter die uitroeiing staat. ‘Een hele natie is verantwoordelijk’, zei hij na de terreurdaad van Hamas op 7 oktober 2023. ‘We vechten door tot we hun ruggengraat hebben gebroken’. ‘Ik vertrouw op je’, schreef hij op een Israëlische granaat die verwoesting zou brengen.

In Nederland zijn 102.000 Joden door de nazi’s vermoord. Bij de Palestijnen staat de teller inmiddels op 31.000 waarvan het merendeel vrouwen en kinderen. Israël is hard op weg het getal van Nederland te evenaren. Want waar het de granaten en bommen niet lukt, doet uithongering de rest. Razzia’s zijn niet nodig, want de Gaza strip is al een ghetto en een concentratiekamp.

Het verschil tussen de gaskamers en de vernietiging van de Palestijnen is slechts een formeel verschil. Of je dochter omkomt door gaskamers of door honger. Ze is dood. Of een hele familie nu omkomt in een concentratiekamp of onder het puin van hun eigen huis dat door een bom verwoest wordt. Ze kunnen alleen nog beweend worden.

Want dood is dood
En doelbewust is doelbewust

Doelbewust zijn de gesloten grenzen zodat de bevolking verhongert. Doelbewust is het compleet vernietigen van de infrastructuur van de Gazastrook. Doelbewust zijn de nederzettingen op de Westoever. Doelbewust is het opjagen van de bevolking. Doelbewust zijn de bommen die alles platleggen en het land onbewoonbaar maken.

De sandaaltjes, gouden kiezen, lege koffers en gerafelde Jodensterren schreeuwen morgen vanuit de vitrines naar Herzog: Het gebeurt weer. Gebruik ons niet als wijwaterkwast om misdaden te kwalificeren als de rechtvaardige werken van een slachtoffer!
Slachtofferschap maakt je niet immuun voor het kwaad. De geschiedenis leert dat slachtoffers net zo goed daders kunnen worden. Het enige wat ze nodig hebben is een goede gelegenheid en een reden. Het ‘nooit weer’ wordt aangevuld met een ‘behalve wanneer…’
Kus die granaat maar. En leg maar een bloemenkrans of knip een lint door ter ere van je voorouders. Maar niemand ontgaat het cynisme. Je vernietigt niet alleen het Palestijnse volk. Je doet ook de betekenis van de holocaust teniet. En daarmee verraad je je eigen geschiedenis.

Deel dit artikel:

Eén gedachte over “De Holocaust als wijwaterkwast”

  1. Akkoord, het uitnodigen van Herzog is tactloos, harteloos en vooral dom. En ja, Israël begaat oorlogsmisdaden.
    Maar het op één lijn zetten van het brute geweld van Israël en de Holocaust is niet vol te houden. Aan de fabrieksmatige uitroeiing van zes miljoen Joden (en Roma, homo’s, geesteszieken) ging geen aanval vooraf, geen provocatie, geen langlopend conflict, zelfs geen ratio behalve pervers egoïsme. Laten we de Holocaust erbuiten houden en met deemoed gedenken.

Geef een reactie