samenleving
Mede dankzij de EU zijn we nog nooit zo rijk, veilig en welvarend geweest als nu. Tegelijkertijd is depressie 1) en ongelukkig voelen een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd en de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Omdat er bovendien een lagere prioriteit wordt toegekend aan geestelijke gezondheid, leidt het ook tot een toenemend aantal ‘verwarde personen’, criminaliteit en maatschappelijke onverschilligheid. Hoe kan het dat miljoenen mensen in deze welvaart leegte en ongelukkigheid ervaren en massaal depressief worden?
Gelukkig zijn en gezondheid
Mede dankzij de EU zijn we nog nooit zo rijk, veilig en welvarend geweest als nu. Tegelijkertijd is depressie 1) en ongelukkig voelen een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd en de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Omdat er bovendien een lagere prioriteit wordt toegekend aan geestelijke gezondheid, leidt het ook tot een toenemend aantal ‘verwarde personen’, criminaliteit en maatschappelijke onverschilligheid. Hoe kan het dat miljoenen mensen in deze welvaart leegte en ongelukkigheid ervaren en massaal depressief worden?
- Depressie wordt te vaak als een paraplubegrip gebruikt. In de psychologie wordt gesproken van ‘reactieve depressie’ en ‘vitale depressie’. Vitale depressie wordt gezien als een ziekte met onderliggende fysiologische factoren. Reactieve depressie is een vorm van somberheid, moedeloosheid, gevoel van zinloosheid, eenzaamheid en soms heftig verdriet, als reactie op omstandigheden. Het wordt niet gezien als een psychische ziekte, maar als een psychologisch disfunctioneren. Deze vorm is behandelbaar met allerlei vormen van therapie. Een vitale depressie, een ‘ziekte’, wordt behandeld door een arts (psychiater), een reactieve doorgaans door een psycholoog. Het onderscheid is grofweg. In dit voorstel wordt met ‘depressie’ de reactieve vorm bedoeld.
Geluk en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
Vanuit de psychologie is bewezen dat onze fysieke gezondheid nauw verband houdt met onze mentale gezondheid. Mensen die aangeven gelukkig te zijn, blijken ook gezonder dan mensen die niet gelukkig zijn.
Het belang van gelukkig zijn
Mensen richten hun eigen leven in, maar een groot gedeelte van het leven wordt door toevalligheden of externe omstandigheden gevormd. De ene persoon – laten we hem Henk noemen - heeft een zorgeloze jeugd, ouders die geld hebben om hem te laten studeren en hij gaat naast de jaarlijkse skivakantie backpacken in Thailand en Japan. Henk krijgt een passende en goed betaalde baan naar keuze, vindt de levenspartner van zijn leven, koopt een mooi huis. Hij is gelukkig.
Ingrid daarentegen heeft minder geluk gehad. Na de scheiding is haar vader uit beeld en haar moeder sterft op jonge leeftijd aan een ernstige ziekte. Haar relaties houden geen stand en tot nu toe heeft zij geen enkele baan gevonden die haar voldoening schonk. Ingrid reist en jobhopt veel en woont nog steeds in een huurflatje op zes hoog. Ingrid krijgt het gevoel een nietsnut te zijn. Zij is niet zwaar depressief, maar ook zeker niet gelukkig.
Omdat het Henk voor de wind gaat, is hij optimistisch en kan hij daarom ook makkelijker een gezonde leefstijl aanwennen en volhouden dan iemand die met wat meer tegenslag door het leven gaat en daardoor pessimistischer wordt. Door die gezonde levensstijl is Henk bovendien minder vatbaar voor ziektes. Henks optimisme zorgt er daarnaast voor dat hij vooral in kansen zal denken en dat maakt dat hij minder zal pieken qua stress dan iemand met een minder optimistische levensinstelling.
Heimwee
Het hebben van heimwee is een stressreactie van het lichaam dat moeite heeft met het aanpassen aan de nieuwe omgeving of situatie. Er is meestal sprake van het missen van mensen die dierbaar zijn.
Heimwee is geen psychische stoornis, maar kan wel belemmerend en problematisch voor iemand zijn. Heimwee uit zich op verschillende manieren en kan ingrijpende gevolgen hebben. Het kan niet alleen leiden tot het idealiseren van de thuissituatie, lusteloosheid, verminderde eetlust, buikpijn, koorts en een slechte nachtrust, maar veroorzaakt in ernstige gevallen ook angsten, eenzaamheid en depressieve gevoelens.
Nederlanders die weg willen
In 2022 emigreerden 179.310 mensen, van wie een groot aantal die eerder immigreerden naar Nederland: slechts 29.643 van de emigranten hadden een Nederlandse achtergrond, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het totaal is in 2023 gestegen naar 192.500 (bron: NOS).
Motieven voor emigratie zijn divers: uit onvrede met de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland, op zoek naar avontuur of vanwege een betere toekomst blijven veel Nederlanders de sprong naar het buitenland maken. Het staat in schril contrast met het brede debat over immigratie. Het kabinet-Rutte IV viel zelfs over de (vermeende) toestroom van migranten. Asiel en immigratie zijn de gevoeligste maatschappelijke onderwerpen.
Allochtone medemensen die weg willen
Allochtone jongeren kunnen in verwarring raken doordat ze vaak geen duidelijk ik-ideaal in hun hoofd hebben. Waar horen ze bij? Ze kunnen emotioneel heen en weer geslingerd worden. In het land waar hun (voor-)ouders vandaan komen en ze vaak naar toe gaan op familiebezoek of vakantie worden zij niet als ‘volwaardig’ gezien. Maar hetzelfde geldt voor het westerse land waar ze wonen. Voor moslimjongeren kan een negatief beeld in de westerse landen over moslims nadelig zijn voor het zelfbeeld.
Een andere bron van ontevredenheid kan voortkomen uit het niet onderschrijven van de westerse waarden, normen en doelen. Als we leven volgens verwachtingen van anderen, of als we streven naar doelen die niet echt bij ons passen, kunnen we ons ontevreden, ongelukkig of opstandig voelen.
Challenge your life: voor iedereen
Challenge your life is een voorziening, regeling, die voor iedereen beschikbaar is, met name bedoeld voor hen die zich ongelukkig voelen in Nederland en die willen emigreren, maar daarvoor niet de (financiële) middelen hebben of de stap te grote onzekerheid met zich meebrengt.
Naast het primaire belang – het welzijn van de individuele mens – mag ook een collectief belang een secundaire rol spelen. De enige effectieve en bevredigende overeenkomst is die waarbij beide partijen voordeel genieten.
Daarom zijn er criteria binnen de regeling die ervoor zorgen dat zij die willen emigreren maar het om allerlei redenen niet kunnen, worden geholpen hun wens wel te realiseren.
Sociaal & Groen wil naast de bestaande wetgeving een aanvullende regeling voor alle inwoners die willen emigreren naar een land buiten Europa. De hoofdtoets is depressiviteit, heimwee, niet kunnen aarden en/of gemis van familie en cultuur.
Daarbij gelden de volgende algemene bepalingen:
De regeling:
1. Moet beantwoorden aan een wens of ten voordele zijn van een inwoner in Nederland en de samenleving;
2. Geldt voor iedereen (die voldoet aan de criteria);
3. Geldt voor hen die willen emigreren naar een niet-Europees land;
4. Is een alternatieve vorm van ontwikkelingshulp (de regeling geldt dus alleen voor zo genaamde derde wereld- of ontwikkelingslanden)
Inhoud
Nederland garandeert gedurende twee jaar een baan met inkomen in de energiesector en de land- en tuinbouwbedrijven die Nederland in diverse landen gaat oprichten. Dat kan in samenwerkingen met Nederlandse land- en tuinbouwers als ook zij hun bedrijf in het buitenland willen voortzetten.
De bedrijven kunnen ook opgezet worden als studieproject voor bijvoorbeeld de universiteiten van Wageningen (landbouw) of Delft (energie).
Als pilot-landen start Nederland met Marokko en Turkije.
Door te investeren in het land en in een sector die economisch levensvatbaar is, is er sprake van een waardevolle investering in bedrijven en het land. De producten kunnen zonder hoge kosten – die vanwege klimatologische redenen wel in Nederland gemaakt moeten worden, zoals kassen – verbouwd worden. Voor de werknemers is geen (noemenswaardige) opleiding nodig, net zoals in Nederland. Als een Nederlandse veehouder emigreert krijgt hij meer ruimte, minder overheidsbemoeienis en behoudt hij zijn afzetmarkt. Als de investering is terugverdiend kan een werknemerscollectief (coöperatie) het bedrijf overnemen al dan niet onder (bege)leiding van een (Nederlandse) landbouwer. Op die wijze wordt de emigrant ook een perspectief geboden na de werkgarantieperiode.
NB: Er is voor leden een uitgebreide versie van het voorstel beschikbaar onder