B Corps moeten belastingvoordeel krijgen
Bedrijven met een B Corp-certificering zijn in opmars. Dat is goed nieuws! Want deze bedrijven voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van sociale en ecologische impact.
korte versie
B Corp staat voor ‘Benefits Corporation’ en is een internationale certificering voor winstgedreven bedrijven die een grote, positieve impact hebben op mens, maatschappij en milieu. Certificering als B Corp is een uitgebreid keurmerk voor bedrijven op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hiermee tonen bedrijven aan dat ze voldoen aan de hoogste standaarden in duurzaamheid, ethiek en transparantie. Om de certificering te krijgen moet de gehele bedrijfsvoering, maar ook de toeleverings- en afzetketen onder de loep worden genomen. Wereldwijd zijn er meer dan 5.000 B Corps. Nederland telde begin 2023 178 B Corps, waaronder Dopper, Tony’s Chocolonely en WeTransfer. Sociaal & Groen vindt dat deze bedrijven voor hun inzet beloond moeten worden.
Hoe worden bedrijven een B Corp?
Om de B Corp-certificering te verkrijgen toont een bedrijf via het B Impact Assessment aan dat het aan een reeks sociale en milieustandaarden voldoet. Via de online tool meten en verbeteren bedrijven hun maatschappelijke en milieuprestaties. Het B Impact Assessment bestaat uit de volgende categorieën:
- Bestuur
- Werknemers
- Gemeenschap
- Milieu
- Klanten
De wereldwijde non-profitorganisatie B Lab monitort en beoordeelt het assessment.
Na afronding van het assessment, ontvangt het bedrijf een score op basis van hun prestaties in vergelijking met andere bedrijven in dezelfde sector. Als de score hoog genoeg is (>80 punten), kan het bedrijf zich certificeren als B Corp.
Elk bedrijf in elke sector, groot of klein, profit of non-profit, dienstverlener of producent, kan dit proces doorlopen. Na het krijgen van de B Corp-certificering laat het bedrijf zich iedere drie jaar herbeoordelen om de B Corp-certificering te behouden en te werken aan verbeteringen.
B Corp werkt op dit moment aan een nieuwe standaard. Het 'puntenmodel' met een minimale score van 80 punten wordt naar verwachting losgelaten. Er is een nieuwe beoordelingsmethodiek in ontwikkeling waarbij alle B Corps moeten voldoen aan vereisten voor 10 specifieke onderwerpen. Meer weten? Kijk dan hier op de website van B Corp.
Wat zijn de voordelen? B Corp-certificering brengt bedrijven een aantal voordelen:
- Netwerk: B Corps vormen een gemeenschap van bedrijven die hetzelfde doel nastreven. Door deel te nemen aan dit netwerk, kunnen bedrijven in contact komen met andere bedrijven die werken aan vergelijkbare doelstellingen en kunnen zij van elkaar leren en samenwerken.
- Prestatie: B Corps worden aangemoedigd om hun prestaties te verbeteren en de B Impact Assessment te blijven gebruiken als een hulpmiddel om te werken aan hun maatschappelijke en milieuprestaties.
- Verankering missie: B Corps zijn statutair verplicht om hun maatschappelijke en milieudoelstellingen mee te wegen in hun besluitvorming. Dit helpt bedrijven beschermen tegen beslissingen die alleen op winst zijn gericht.
- Versterking visie: Door de B Corp-certificering te behalen toont een bedrijf aan dat het zich echt committeert aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Daarnaast worden er in Nederland afspraken gemaakt met vaak grote
internationale bedrijven met als reden dat we graag een aantrekkelijk
ondernemersklimaat willen creëren en/of behouden in ons land. Volgens
veel politici, maar ook economen is dit onontbeerlijk. Sociaal & Groen pleit
ervoor dat dit soort afspraken uitsluitend nog gemaakt zouden mogen
worden met B corps. Zo maken we ons land aantrekkelijk voor de goede
bedrijven. En zo zetten we een precedent voor andere landen om ons - als 17e economie in de wereld - te volgen. Dit zou een grote impact kunnen
maken op hoe er wereldwijd wordt gehandeld.
Waarom kiezen voor B corp?
Er zijn vele standaarden en certificeringen voor maatschappelijk verantwoorde ondernemingen. Vaak zijn die gericht op een bepaald maatschappelijk segment: in duurzaamheid, maatschappelijke verantwoording, ethische kwesties, ketenverantwoordelijkheid, inclusiviteit etc. Of ze zijn gericht op bepaalde industrieën of markten. B corp is een van de weinige standaarden die al deze onderwerpen (met succes) tracht te vangen in één (strenge) certificering. De certificering wordt ook doorlopend doorontwikkeld en verstevigd op basis van nieuwe kennis en inzichten. Daarnaast is de certificering internationaal en ook overal hetzelfde. Voor een handelsland als Nederland is het belangrijk om
internationaal te kunnen opereren. Geen versnipperde standaarden voor elk individueel land. Dat maakt het ingewikkeld voor bedrijven om in Nederland zaken te doen. Ook komt de B corp beweging vanuit de bedrijven zelf; niet van een overheid of instituut. Het is het eerste succesvolle en wereldwijde voorbeeld van zelfregulering door en voor bedrijven. Dat ondersteunt Sociaal en Groen
dan ook graag.
Talent aantrekken en behouden: werknemers die geïnteresseerd zijn in werken voor een bedrijf dat een positief effect heeft op de wereld, kunnen op zoek zijn naar een B Corp als werkgever. Bovendien hebben B Corps werknemers meer te bieden dan alleen een salaris, zoals een doelgerichte cultuur, een heldere missie en zichtbare impact. Dit kan aantrekkelijk zijn voor een breder scala aan talenten, waaronder jongere werknemers en degenen die bewust zoeken naar een baan met meer betekenis.
Goed gedrag belonen
Bedrijven die zich onderscheiden door aan een aantal sociale en milieutechnische voorwaarden te voldoen - in het belang van de samenleving - moeten daarvoor volgens Sociaal & Groen beloond worden. Dat kan eenvoudig door ze belastingvoordelen te geven (Vpb) en bedrijven die het niet zo nauw nemen met sociale voorzieningen of milieuvoorschriften extra te belasten.