Wakker Dier is gesol met AH kip zat

dierenrechten . ons voedsel

1 december 2020

Wakker Dier wijst met de advertentie “Het moet niet gekker worden” in landelijke kranten op de absurditeit van het supermarktsysteem, waarin zelfs maïs het in ‘een race naar de goedkoopste’ aflegt tegen kip. “We zijn het gesol van Albert Heijn met zijn AH kip zat,” zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.
“Met de advertentie willen we mensen aan het denken zetten. Hoe gek is het dat een dier goedkoper is dan een plant? Dat supermarkten kippen afwaarderen tot een waardeloos product?” zegt Hilhorst. De advertentie verschijnt vandaag in NRC Next, NRC Handelsblad en Het Parool; zaterdag zal de advertentie ook verschijnen in Volkskrant Magazine en Parool’s PS van de Week.

Rotleven AH kip

Van alle supermarkten zorgt Albert Heijn als marktleider het slechtst voor zijn kippen. Als grootste kipverkoper kiest de multinational enkel voor eigen gewin. Hilhorst: “De AH kippen hebben een rotleven: door de hoge dichtheid raken ze gestrest, lopen ze over elkaar heen en verwonden ze elkaar.”

Beter Leven keurmerk

Het overgrote deel van de kipproducten in de supermarkten voldoet nog niet aan het één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Voor deze keurmerkloze kip hanteert Albert Heijn de slechtste welzijnseisen. De AH kip leeft met zestien kippen per vierkante meter – in een overvolle stal en zónder daglicht. Wakker Dier wil dat Albert Heijn zo snel mogelijk omschakelt naar kippen die voldoen aan ten minste één Beter Leven-ster.
WHD wil einde aan dierenmishandeling
WHD wil dat er een einde komt aan de misstanden die de kippenindustrie met zich meebrengt. Nederland is het meest veedichte land ter wereld. In de afgelopen 50 jaar heeft de Nederlandse pluimveehouderij zich ontwikkeld tot een industrie waarin jaarlijks circa 96 miljoen kippen worden gedood.
Deze kippen zijn in deze periode steeds intensiever geëxploiteerd: de kippen worden behandeld als bulkproducten die voor de laagst mogelijke kostprijs zoveel mogelijk moeten produceren. Dit gaat ten koste van het dierenwelzijn. Kippen hebben steeds minder ruimte gekregen, ze zien het daglicht niet meer en groeien als gevolg van fokprogramma’s, voer en medicijnen onnatuurlijk snel.
Slachtkuikens kunnen na enkele weken hun eigen lichaamsgewicht niet meer dragen. De krappe huisvesting maakt ingrepen zoals snavelkappen noodzakelijk, dieren worden over enorme afstanden getransporteerd om geslacht of vetgemest te worden, en vertonen stress en kannibalisme. De huisvesting van kippen moet afgestemd worden op hun aard, leefwijze en natuurlijk gedrag, en de opfok moet gericht zijn op gezonde en weerbare kippen, in plaats van op een zo hoog mogelijke productie.

 

zie ook: https://www.wakkerdier.nl/

Deel dit artikel:

Eén gedachte over “Wakker Dier is gesol met AH kip zat”

Geef een antwoord