gevolgen TK verkiezingen

column

18 maart 2021

 

religieuze invloed tanende

door: George Knight (lid WHD team)

In de media wordt het er flink ingewreven dat links verloren heeft. Dat is zo. Met de zichzelf overschreeuwende Jesse Klaver van GroenLinks die meer vorm dan inhoud was en de domme episode met de islamistische Kauthar Bouchallikht, de weinig overtuigende Lilianne Ploumen van de PvdA en de wel overtuigende Lilian Marijnissen die met haar uitspraken echter bij de verkeerde partij aangeland leek, heeft links onder de maat gepresteerd. Als Bij1 een zetel behaalt komt links volgens de laatste prognoses op 26 zetels. Met de PvdD erbij worden het dan 32 zetels.
Wat nauwelijks genoemd wordt is hoe slecht de religieuze partijen hebben gepresteerd. Opnieuw. CDA voerde een onzekere en zwalkende campagne en verloor, de CU had als belangrijkste wapenfeit zich erop te laten voorstaan om tegen het liberalisme van VVD en D66 te zijn, heeft zich vermoedelijk zo een volgend kabinet uit geredeneerd en bleef gelijk. Evenals het theocratische, anti-democratische SGP dat stabiel scoort op 3 zetels. DENK verloor een zetel. NIDA en Jezus Leeft haalden de kiesdrempel niet. De religieuze partijen kwamen zo op 25 zetels. Ongeveer gelijk aan wat D66 in z’n eentje haalt.
De niet-christelijke partijen moeten zich niet langer laten gijzelen door de christelijke partijen. In 2012 schreef ik het volgende dat nog steeds van toepassing is: ‘Eindelijk lijkt het CDA verdreven uit haar sleutelpositie waar het elke hervorming op immaterieel gebied kon blokkeren. Maar oppassen is geboden, want afgelopen jaren hadden christelijke partijen meer in de melk te brokkelen dan de getalsverhoudingen deden vermoeden. Dat kan zich opnieuw voordoen. Toch is de christelijke politiek met slechts 14% van de zetels minder in staat om hard op de rem van de maatschappelijke ontwikkeling te staan. En andersdenkenden hun emancipatie te misgunnen. Die achterhoedegevechten zijn hopelijk voorgoed voorbij. Da’s de grote winst van deze verkiezingen.’

Deel dit artikel:

Geef een antwoord