Eric van der Velden

 

 

“Sociaal & Groen bevat kernwaarden. Ik kan niets anders bedenken waar volksvertegenwoordigers zich meer voor zouden moeten inspannen”

Eric van der Velden
afdelingscoördinator team Amersfoort

Eric van der Velden
wie zijn wij

21 april 2022

Als voormalige toneelrecensent heb ik de neiging om naar de politiek te kijken alsof het om een voorstelling gaat. Niet zo vreemd. Ook debatten zijn opvoeringen met thema’s, intriges, emoties, rollen en vertolkers.

Een aantal jaren voor mijn pensionering en ook daarna bracht het journalistieke pad mij naar het theater van de Amersfoortse gemeenteraad.

Shakespeare en Tsjechov zijn me nog steeds liever, maar de politiek kreeg me wel in de greep. Ook al missen de vertolkingen van de raadsleden overtuigingskracht en worden de thema’s warrig en veel te wijdlopig uitgewerkt, je voelt wel dat er iets belangrijkst op het spel staat: de toekomst van de stad. Mijn stad.

Het gaat in zijn algemeenheid niet goed met het theater van de democratie. Het publiek haakt af. Smoezelige affaires domineren het nieuws. Dat doet pijn. Dat doet zo veel pijn dat ik niet langer wil blijven toekijken. Democratie is het meest waardevolle theater dat we hebben.

Wim Lanfermeijer geeft in zijn boek ‘Verkiezingen in een democratie: het moet niet gekker worden’ een rake analyse van waar het is mis gegaan. Daarbij komt hij met oplossingen. Ideeën die mij deels te ver gaan, maar die ik wel als prikkelend en inspirerend ervaar.

De naam Sociaal & Groen bevat kernwaarden. Ik kan niets anders bedenken waar volksvertegenwoordigers zich meer voor zouden moeten inspannen.

Rollen die zeker niet goed zijn bezet zijn die van de belangenbehartigers van de volksbuurten. Zowel SP als PvdA missen herkenbaarheid
bij de mensen die bovenal sociaal beleid nodig hebben. Ik heb de hoop dat er bij Sociaal & Groen mensen opstaan die in dit schrijnende gemis kunnen voorzien.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord