"mensen die doen, alsof iemand die domme dingen zegt, niet dom is, beginnen me de keel uit te hangen"

column

28 november 2020

door: Marcel van Roosmalen

 

(ingekort)

Wij zijn een idioot land

Gisteren was Famke Louise te gast bij de talkshow ‘M’ om boeken te bespreken.
Ja, u hoort het goed, Famke Louise zat er om over boeken te praten. Stichting Lezen liet haar, een rapper en een zanger een contract tekenen waarin ze beloofden het komend half jaar drie boeken te lezen. Drie boeken in een half jaar.
Het klinkt als iets simpels, maar voor die mensen is het Auschwitz, een onmogelijke opdracht, je zag het aan hun gezichten.
Presentatrice Margriet van der Linden zakte dolgraag door de knieën om ze omhoog te tillen. Zelden iemand met zoveel weerzin over boeken horen praten. Of er een kom bedorven erwtensoep voor haar werd neergezet.

debiel idee en domme dingen zeggen

Wie bij de Stichting Lezen heeft dat debiele idee om mensen met een hekel aan lezen, leescoach te maken? Niemand gaat een boek lezen vanwege Famke Louise, een rapper of een zanger. De hele groep die ze willen bereiken kijkt niet eens naar M, en terecht.
Ik kan overigens prima leven met Famke Louise, ik vind het voor haar pleiten dat ze Diederik Gommers, die haar kort geleden tegen zijn borst drukte, nu al keihard heeft laten vallen. Ze neemt de telefoon niet meer op als hij belt. Ik hoop dat ze dat ook doet bij Margriet van der Linden want mensen die doen, alsof iemand die domme dingen zegt, niet dom is, beginnen me de keel uit te hangen. Niets denigrerender dan dat. Doe even normaal. Zinnen afmaken, antwoord geven op vragen die je zelf aan iemand stelt, zeggen wat iemand bedoelt, doen alsof iemand iets heel slims zegt.
Eerst de wetenschap, nu de literatuur. Wat is de volgende kraal die Famke Louise aan haar ketting rijgt? We beginnen ons steeds meer te gedragen als in het sprookje van Hans Christian Andersen, “De nieuwe kleren van de keizer”, waarin iedereen elkaar verdringt om tegen de keizer te zeggen hoe prachtig zijn klederen hem stonden terwijl hij helemaal niets aan had.
Kennis is al lang niet meer het criterium om mee te mogen praten, eerder het tegenovergestelde. Edgar Davids wordt door minister Ollongren gevraagd voor een adviescollege dat de discussie over het slavernijverleden moet gaan aanzwengelen. Famke Louise gaat namens de Stichting Lezen boeken promoten en Margriet van der Linden zwemt er als een glibberige aal naar toe. Wij zijn een idioot land. De onnozele wordt gevraagd boeken omhoog te houden, wetenschappers drukken ze aan de borst, en andersom. Als de slimmeriken aan de dommen vragen om alsjeblieft de handen te wassen en en afstand te houden om draconische maatregelen te voorkomen, kunnen ze de middelvinger krijgen.
Iedereen wordt ziek, behalve Famke Louise, ze zal de stervende tot het laatste voorhouden vooral te gaan lezen. Kan dit alsjeblieft stoppen.

https://www.ad.nl/den-haag/henk-bres-afgemaakt-in-gesproken-column-hij-is-de-puist-in-je-gezicht~afe5e609/
Deel dit artikel:

Geef een antwoord